Belastingdienst en hoortoestel

De vergoedingen voor hoortoestellen dalen jaarlijks en de keuzevrijheid bij een reguliere vergoeding via uw zorgvezekeraar wordt steeds minder. Wilt een nieuwer model of een geavanceerder hoortoestel dan is het in veel gevallen niet mogelijk om gebruikt te maken van de vergoeding van uw zorgverzekeraar. In veel gevallen wordt het daarom aantrekkelijker om uw hoortoestel deels door de belastingdienst te laten vergoeden. Dit kan op twee manieren:

  1. U koopt, gebruikmakend van de vergoeding van uw verzekeraar, een duurder hoortoestel dan het model waar u voor geindiceerd bent. Het bedrag dat u meer betaalt dan uw wettelijke eigen bijdrage van 25% kunt u aftrekken. Let op niet alle verzekeraars accepteren dat u extra bijbetaalt voor uw hoortoestel.
  2. U koopt een hoortoestel zonder dat u gebruik maakt van vergoeding door uw verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat u uw 'eigen risico' heeft verhoogd of omdat u een veel beter of moderner toestel wilt dan uw verzekeraar aanbiedt.

Een rekenvoorbeeld bij situatie 2:

  • Uw wilt de meest gevanceerde hoortoestellen aanschaffen, deze kosten samen 4000 euro, u bent geboren in 1939 en uw verzamelinkomen bedraagt 30.000 euro dan kunt u ruime 1800 euro aan teruggave verwachten.

Meer informatie? Informeer bij ons of uw belastingadviseur en kijk op de volgende link